Hasiči varujú pred vznikom požiarov aj v okresoch Prešov a Sabinov

06.08.2013 Prešov

Prešov 6. augusta (TASR) – Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove vyhlásilo dnes čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru aj pre okresy Prešov a Sabinov.

Od rána tak najmä na lesných porastoch platí zákaz zakladať a udržiavať oheň. Zákaz platí do odvolania.

„Fyzickým osobám sa na lesných pozemkoch zakazuje najmä zakladať alebo udržiavať ohne, používať otvorený oheň, fajčiť alebo odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, vypaľovať porasty bylín, krov a stromov,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove Martin Václavek.

Pre právnické osoby a podnikateľov to podľa jeho slov znamená zákaz vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu, a zákaz spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve bez predchádzajúceho písomného súhlasu okresného riaditeľstva.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov musia zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť najmä v dňoch pracovného pokoja, zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah, informoval Václavek.
 

Vyberte región